Snart är det alla hjärtans dag

Snart är det alla hjärtans dag. Det är en trevlig högtid, även om det kanske är mest skapat i ett kommersiellt syfte. Grunden till denna dag, alltså historien bakom är desto mer intressant. Det vi firar i Sverige kommer från USA, men dagen i sig har sitt ursprung i traditioner som uppstod kring helgonet Sankt Valentin under medeltiden i Frankrike och England och i en vårfest med rötter i antiken. Dagen kallas även för Valentindagen, Sankt Valentins dag eller vändagen.

Inom katolska kyrkan så firade man helgonet Valentinus den 14 februari och det från slutet av 400-talet. Man vet inte exakt vem Valentinus var, då det finns flera martyrer med namnet Valentinus från 200- och 300-talet dokumenterade. Det finns dock en medeltida helgonlegend som säger att Sankt Valentinus ska ha gett synen åter till sin fångvaktares dotter.

Under medeltiden så kopplade man denna dagen till kärlek och romantik. Det i England, Skottland och norra Frankrike. Man hade då en sedvänja att lotta ut vilka ungdomar som skulle vara par inför vårens och sommarens lekar och danser.

Under 1300-talet kom Valentindagen att i England och Frankrike bli en dag med fest för ungdom och förälskade. 

Under medeltiden började man även med att skriva kärleksbrev med rimmade dikter till sin käraste. Senare, under 1800-talet kom det tryckta och utsirade Valentinkort. 

Idag är det inte ovanligt att skicka sina alla hjärtans dag på ett elektroniskt sätt, via datorn eller mobilen. 

10 Feb 2020